Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Τα ζώα που ζουν κοντά μας


Οι  φίλοι μας , τα ζώα 


    Οι ήρωες της τάξης μας αποφάσισαν να σας μιλήσουν για τα ζώα που ζουν κοντά τους.  Για αρχή  διάβασαν νε απόσπασμα από το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα   « Ο Μάγκας».


Λίγα λόγια για την Πηνελόπη Δέλτα. 
  

Γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κι ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Η οικογένεια Μπενάκη μετακόμισε προσωρινά στην Αθήνα το 1882, όπου η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον πλούσιο Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα.Μαζί του απέκτησε τρεις κόρες . Επέστρεψαν στην Αλεξάνδρεια το 1905, όπου η Πηνελόπη γνώρισε τον Ίωνα Δραγούμη, τότε υποπρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας μεγάλος έρωτας, η Πηνελόπη όμως δεν μπορεί να αντιταχθεί στις κοινωνικές επιταγές και την υποχρέωσή της απέναντι στο σύζυγο και τα παιδιά της Ανέπτυξαν στενή φιλία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον οποίο και προσκαλούσαν συχνά στην εξοχική τους οικία στην Κηφισιά. Εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της πολιομυελίτιδας, αρρώστιας που θα την ταλαιπωρήσει μέχρι το θάνατό της. 


Ο Μάγκας 

   Ο Μάγκας, ένα σκυλί εγγλέζικο, ταξιδεύει με τα αφεντικά του με το πλοίο από την Αθήνα στην Αλεξάνδρεια. Εκεί γίνεται φίλος με τα ζώα του στάβλου, συμπαθεί τους ανθρώπους και τους αγαπά. Βοηθάει τον Λουκά να αποκαλύψει το ψέμα του Βρασίδα, ενώ προσπαθεί να κάνει κάτι θαυμαστό για να καταπλήξει τους ανθρώπους του σπιτιού. Αντί για αυτό όμως κάνει πολλές ζημιές και χωρίς να έχει το κουράγιο να αντικρύσει το αφεντικό του, φεύγει από το σπίτι , όπου γνωρίζει τον Αφράτο, έναν σοφό σκύλο.

   Αρχίζει να πεινάει , έρχεται αντιμέτωπος με κινδύνους και μαθαίνει στην κυριολεξία τι θα πει σκυλίσια ζωή. Ο Βασίλης ο κηπουρός μαθαίνει στα παιδιά της οικογένειας για τον πόλεμο με τους Βούλγαρους στη Μακεδονία και  τους αποκαλύπτει ότι του έκλεψαν το παιδί του. Ο Μάγκας σκοτώνει γάτες ,  παπάκια και ποντίκια, χωρίς να ξέρει αν είναι σωστό ή όχι , κάτι που του μαθαίνει ο Αφράτος . Ο Βούλγαρος γαλατάς βρίζει τον Βασίλη και αυτός τον γρονθοκοπά στο πρόσωπο. Το  περιστατικό αυτό γίνεται η αιτία ώστε να τους εξιστορήσει διάφορα από τον καιρό του Μίκη Ζέζα, τότε που ο Μήτσος πήγε με τον Βασίλη στη Μακεδονία , όπου συνάντησαν τον Περικλή , και τον Μάγκα και που τρύπωσε στο καράβι, προκειμένου να συναντήσουν το παιδί του Βασίλη….


   Πατώντασ πάνω στην παρακάτω εικόνα θα μπορείτε να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή  το βιβλίο τησ Πηνελόπης Δέλτα ο Μάγκας.

http://www.scribd.com/fullscreen/7843749?access_key=key-1cw7ovc6dlkz4cf3c2tp


Και τώρα θα ακούσετε κάποιους ήρωες μας να σας απαγγέλουν ποιήματα όπως

μόνο αυτοί ξέρουν... 
άλλος σοβαρά...
άλλος αστεία...
άλλοσ χαρούμενα...
άλλοσ λυπημένα...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου