Οι εργασίες μας...

ΟΙ ΑΚΤΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

 

Αιγαίο πέλαγος 

Αιγαίο Πέλαγος ονομάζεται η θαλάσσια περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου μεταξύ Α. Ελλάδας και Μ. Ασίας, αποκαλούμενη ενίοτε και Αρχιπέλαγος.
   Το  Αιγαίο πέλαγος ονομάστηκε έτσι από τον  βασιλιά της Αθήνας Αιγαία.
Ο  γιος  του Θησέας, πήγε στην Κρήτη με σκοπό να σκοτώσει τον Μινώταυρο και υποσχέθηκε στον πατέρα του, πως αν γυρίσει νικητής, θα αλλάξει τα πανιά του πλοίου του από μαύρα σε άσπρα .Ο Θησέας σκότωσε το Μινώταυρο, αλλά  στον γυρισμό ξέχασε να αλλάξει τα πανιά του.
  Ο Αιγαίας, σύμφωνα πάντα με το μύθο, περίμενε στο ακρωτήριο  Σούνιο να επιστρέψει ο γιος του από την Κρήτη, για να μπορεί να δει το πλοίο από μακριά.
Ο  Αιγαίας  μόλις  είδε το καράβι με τα μαύρα πανιά, από την απελπισία του έπεσε στο πέλαγος και πνίγηκε.
Από τότε το πέλαγος ονομάστηκε Αιγαίο. 

                                                                                         Μαριλένα


Οι κόλποι που βρίσκονται στο Αιγαίο πέλαγος είναι:


Καβάλας, Στρυμονικός, Ιερισσού, Αγίου Όρους, Κασσάνδρας, Θερμαϊκός, Παγασητικός, Μαλιακός, Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός, Σαρωνικός, Αργολικός, Κισσάμου, Χανίων, Αλμυρού, Ηρακλείου, Μαλίων
                                                             Τουσουντζή Μαρία - Αθηνά
Ιόνιο Πέλαγος


Ιόνιο Πέλαγος, είναι  η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ελλάδας, βρέχει τις Ιταλικές ακτές της Καλαβρίας, της Απουλίας και της Σικελίας. Στο Ιόνιο πέλαγος βρίσκεται το μεγαλύτερο βάθος ολόκληρης της Μεσογείου. Στο Ιόνιο βρίσκονται κοντά στη ηπειρωτική Ελλάδα πολλά νησιά, όπως η Κέρκυρα, οι Παξοί, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ζάκυνθος, και τα Κύθηρα, καθώς και αρκετά άλλα μικρότερα. Το Ιόνιο πέλαγος είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, καθώς βρίσκεται στο σημείο σύγκλισης τριών τεκτονικών πλακών (της Ευρασιατικής, της Αφρικανικής και της Απουλιανής).
Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, έλαβε την ονομασία του από την Ιώ, την οποία ερωτεύθηκε ο Δίας, το αντελήφθη η Ήρα, την μεταμόρφωσε σε αγελάδα και έβαλε τον Άργο να την φυλάει. Ο Δίας τότε έστειλε τον Ερμή να την ελευθερώσει και ο οποίος σκότωσε με πέτρα τον Άργο. Μόλις το αντελήφθη αυτό η Ήρα, έστειλε την αλογόμυγα  και την τσίμπαγε συνέχεια. Μη δυνάμενη να σταθεί η Ιώ, έφυγε προς τον Ιόνιο κόλπο (σημερινό Ιόνιο Πέλαγος).                Άλλος μύθος λέει πως πήρε της ονομασία του από τους Ίωνες που χάθηκαν εκεί
                                                                             Γκένιου Ιωάννα


Οι κόλποι που βρίσκονται στο Ιόνιο είναι:

Λακωνικός, Μεσσηνιακός, Κυπαρισσιακός, Πατραϊκός, Κορινθιακός, Αμβρακικός
                                                                          Ζωή 
 
Καθαρές θάλασσες
Η "Γαλάζια Σημαία", σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 41 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς.





Το 2013 η Ελλάδα έχει 393 βραβευμένες ακτές και 9 μαρίνες που κέρδισαν τη “Γαλάζια Σημαία”.
οι παραλίες του Σχοινιά,
της Πούντα Ζέζας,
της Αναβύσσου,
του Λαγονησίου.
της Βάρκιζας,
της Βουλιαγμένης και της Βούλας

  








Τις περισσότερες σημαίες έχουν:
το Λασίθι 36,
η Καβάλα  22η  ,
η Χαλκιδική  35,
η Κέρκυρα 35,
τα Χανιά 20,
Ρόδος 20

 

                                                                                          Ανδριάνα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου